"Hverdager er de flotteste. De er fulle av eventyr." A.C.Westly

mandag 27. september 2010

Sopptur for nybegynnere.

Vi rakk en liten tur i skogen i går, - mens lammesteika stod i ovnen. Det brakte ro og velvære i kropp og sjel. Sur vind ved kysten var mildere i skogens dyp. Den rå skogbunnen duftet sterkt.
Vi hadde med kurv og soppbok, - for alle soppelskere sier at nå er skogen "full av gull"...
Så vi la trøstig i vei, med falkeblikk mellom vissent løv og trerøtter...
Vi fant mange slag. En av de som er lettest å kjenne igjen er blekksoppen...morsom å se på!
De ser i allefall flotte ut, disse skogbunnens mørke frukter...Senere på kvelden gikk farmor og mor gjennom fangsten ved kjøkkenbordet, og prøvde i finne fram til hvilke arter som lå i kurven. - Det var ikke lett! Ikke mange av funnene våre ville vi tørre å sette tennene i. Et par gran-matrisker, og blekksoppen var de eneste vi var bombesikre på ... resten var heller tvilsomme saker...
Så fangsten gikk i søpla, - unntatt blekksoppen som vesla la sin elsk på. - og i dag, når vi kom hjem, hadde soppen blekket seg skikkelig, og en fin dam av sort væske kunne brukes til å tegne med som bare det!!! Så var ikke turen bortkastet likevel! Blekksoppen er ufarlig, - og kan faktisk spises dersom man er skikkelig ivrig. 
Kollegaer på jobben som leser aviser bedre enn meg, kunne fortelle at i vårt skogområde er det helt spesielle forhold for sopp, og en masse unike arter som bare finnes akkurat der i hele landet...he..he.. Kanskje ikke så rart at vi ikke fant dem igjen i floraen da...

Vi får fortsette å øve oss på sopp.
I mellomtiden får nærbutikken gjøre nytten til omletter og stuinger.
Ha en god mandagskveld!2 kommentarer:

  1. Det går masse sopp om dagen ja :) Lærte meg fort kassekodene for champignon og kantareller. Gøy å leke med maten er det jo også!

    SvarSlett
  2. Husk å bruke en kurv med flere rom eller papirposer til ulike slag sopp. Dersom du har en giftig sopp i kurven, er det nok til at du må kaste alle andre sopper også. Vær forsiktig med å bruke kniven på ulike sopper også. Tørk av den etter hver type sopp.
    Lær deg et par sikre typer -matrisker er bra, de kan du ikke foveksle med noe og de smaker nydelig. Piggsopp og traktkantareller er også trygge og gode. Start med de, lær de å kjenne godt, så kan man utvide etterhvert.
    Sopptur er en fantastisk hyggelig og fin aktivitet, men det er viktig å være forsiktig.

    SvarSlett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...